زندگی نامه دکتر امیر اعلم

دکتر امير خان امير اعلم فرزند حاج علي اکبر خان قزويني  در سال  1255 شمسي   در تهران به دنيا آمد  و بعلت اينکه پدرش رايزن فرهنگي ايران در بغداد بود تحصيلات مقدماتي خود را در بيروت به اتمام رسانيد. در زمان مظفرالدين شاه همراه ديگران جهت ادامه تحصيل در رشته طب به هزينه دولت عازم اروپا شد و در دانشكده‌ي پزشكي فرانسوي بيروت مشغول به تحصيل شده و درسال 1280 فارغ التحصيل شد. در اواخر سال 1900 ميلادي به فرانسه عزيمت نموده و در مدرسه طبي نظامي ليون مشغول به تحصيل شد و در سال 1904 ميلادي تحصيلات خود را در دانشگاه ليون به اتمام رساند. او در کنفرانس بين المللي بهداشت در سال1902 ميلادي بوشهر را به‌عنوان بندر صحي رسمي ايران شناساند و به اين علت موفق به دريافت نشان درجه اول از دولت فرانسه گرديد.

در سال 1906 ميلادي به ايران مراجعت كرده و به استادي تشريح در مدرسه طب و عضويت در مجلس انتخاب گرديد. در سازمان نوين دانشكده‌ي پزشكي در سال 1318 استادي كرسي كالبد شناسي و رياست دستگاه ابن سينا به ايشان واگذار شد. در سال 1321 بجاي آقاي دكتر شارل ابرلين كه در مسافرت بود از طرف شوراي دانشكده رياست دانشكده‌ي پزشكي را بر عهده گرفتند. در سال 1327 به وزارت بهداري انتخاب شد ولي پس از مدت كوتاهي بدليل بيماري از كار كناره گرفتند.

ايشان در سال 1329 به تقاضاي خود بازنشسته شدند و طبق راي شوراي دانشكده در زمره استادان افتخاري دانشكده درآمدند. از اقدامات مهم ايشان مي‌توان قانون آبله كوبي عمومي، تأسيس و مجهز كردن چندين بيمارستان و تنظيم تشكيلات بهداري و ژاندارمري را نام برد. به همين منظور به پاس خدمات بهداشتي- فرهنگي كه ايشان انجام داده بود و طبق نظر شوراي دانشگاه طي مراسمي بيمارستان نسوان كه خود پايه گذار و مؤسس آنجا بودند را به نام ايشان (بيمارستان اميراعلم) نامگذاري كردند. در سال 1340 در 84 سالگي در تهران درگذشت.

سوابق اجرائي:

-        رياست بهداري ارتش 1328 ه.ق. با درجه‌ي سرتيپي

-        مؤسس بيمارستان نظامي احمديه1332 ه.ق.

-        رياست مجلس حفظ الصحه 1335ه.ش..

-        عضو شورايعالي فرهنگ1338ه.ق

-        وزير فوائد عامه 1338ه.ق

-        نماينده‌ي مردم مشهد در دوره چهارم و پنجم مجلس

-        نماينده‌ي مردم دره‌ي گز در دوره‌ي هفتم

-        نماينده‌ي مردم شاهرود در دوره‌هاي هشتم و نهم

-        وزير فرهنگ 1339ه.ق.

-        مؤسس و نايب رئيس جمعيت شير و  خورشيد1302

-        سناتور نخستين دوره‌ي مجلس سنا